Domotica

tab-phone.jpg

Heeft U (ver)bouwplannen of bent wegens een andere reden op zoek naar domotica? Dan heeft u vermoedelijk al gezien dat er heel wat mogelijk is.

Ook het aanbod van fabrikaten, systemen en bedrijven is groot genoeg om de weg kwijt te raken.

Een goede definitie van Domotica kunt u hier vinden. Kort gezegd dus: huisautomatisering.

De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Van hele kleine systemen, die het mogelijk maken om tijdens uw afwezigheid bijvoorbeeld de verlichting te schakelen als ware het dat er iemand thuis is, tot hele uitgebreide systemen. Dit laatste heeft bijna geen beperking meer op dit ogenblik.

Helaas is het op dit moment toch nog zo dat de verschillende systemen (er is nauwelijks iets genormaliseerd) niet of maar beperkt elkaar kunnen communiceren. Zelfs binnen één systeem is het vaak zo dat apparaten van de ene fabrikant niet de volledige mogelijkheden naar een systeem van een ander merk kunnen overzetten. Daarom is een goed advies noodzakelijk.

Zo wordt het mogelijk om via uw smartphone, tablet of in het internetcafé in Honolulu uw woning in de gaten te houden en/of te besturen.

Mijn trefwoorden voor Domotica:
  • Online het is online mogelijk alle functies in huis te besturen en de status op te vragen.
  • Veiligheid bij inbraak wordt alarm gegeven, de lichten gaan aan en u of iemand anders krijgt bericht.
  • Energiebesparing elke ruimte kan apart volgens gebruik, verwarmd, gekoeld en/of verlicht worden.
  • Waarschuwing brand- en rookmelders waarschuwen u tijdig ter voorkoming van grotere schades.
  • Comfort na afwezigheid is het mogelijk om tijdens de terugreis de verwarming of de airco alvast op een aangenaam niveau te zetten.
  • Zekerheid bij het afsluiten van uw woning wordt het alarmsysteem automatisch geactiveerd en wordt de aanwezigheidssimulatie gestart.
  • Check/dubbel check op elk moment vanaf elke plek kunt u controleren of ramen en deuren gesloten zijn, uw alarmsysteem geactiveerd is en uw verlichting aan of uit is.
  • Gemak vanaf elke plek, binnen of buiten huis de deurbel beantwoorden, de lampen of de thermostaat bedienen.

Vaak is het mogelijk om zonder hak en breekwerk een Domotica systeem in een bestaande woning aan te brengen. Ook is het mogelijk een bepaalde schakelaar een functie te laten verrichten, waarvoor die oorspronkelijk niet bestemd was. Bijvoorbeeld met de lichtschakelaar aan de voordeur ook de buitenverlichting te schakelen.

Kortom: tijd voor een praatje?

domotica.jpg

Z-Wave Node Type Overview and Network Installation Guide

Z-Wave Protocol Overview